Düşük FODMAP Diyeti Eğitim Programı - FODMAP offline videolar şeklinde planlanmıştır. Eğitim modüllerini ister tek tek, ister paket halinde satın alabilirsiniz. Ancak sınava girmeye hak kazanmak için eğitim bitiş tarihine kadar tüm eğitim paketini tek seferde veya ayrı ayrı tamamını satın almanız gerekmektedir.
IBS'nin diyet yönetiminde uzmanlaşmak isteyen bir diyetisyen veya sağlık uzmanı mısınız? Klinik uygulamada düşük bir FODMAP endometriozisli güvenli ve etkili bir şekilde uygulanacağına odaklanacak bu eğitim tam size göre. Bu eğitimde, Monash Üniversitesi tarafından geliştirilen klinik uygulamada 3 adımlı bir düşük FODMAP diyetinin nasıl güvenli ve etkili bir şekilde uygulanacağını öğreneceksiniz.
Final sınavını geçen herkese başarı belgesi düzenlenir.
Modül 1 - Fonksiyonel bağırsak bozuklukları ve IBS
Bu modül, fonksiyonel bağırsak bozukluklarının (FBD'ler) ne olduğunu, çeşitli semptom belirtilerini ve semptom başlangıcını yönlendiren mekanizmaları açıklar. Yaygınlık, nedenler, majör semptomlar, tanı, tipik araştırmalar, kırmızı bayraklar/alarm özellikleri, ayırıcı tanılar, sözde tanılar, alternatif araştırmalar ve IBS yönetiminde nefes testinin rolü dahil olmak üzere FBD'lere ve IBS'ye genel bir bakışı içerir.
Modül 2 - IBS'nin diyet yönetimi
Bu modül, yağ, glüten ve diğer buğday proteinleri, lif, laktoz, fruktoz, şeker poliolleri ve oligosakkaritler dahil olmak üzere IBS'de önerilen bir dizi semptom tetikleyicisini açıklamaktadır. Ayrıca FODMAP kavramını tanıtır ve IBS yönetiminde bir FODMAP diyetinin etkinliğini gözden geçirir.
Modül 3 - Gıdaların FODMAP bileşimi
Bu modül gıdaların FODMAP bileşimini araştırıyor. Kapsanan konular arasında FODMAP bileşimini ölçmek için kullanılan analitik teknikler, bir gıdayı FODMAP'larda düşük olarak tanımlamak için kullanılan kesimler; farklı gıda gruplarının FODMAP bileşimi; gıda işleme ve bileşen seçiminin FODMAP içeriği üzerindeki etkileri ve gıdanın FODMAP bileşimindeki uluslararası farklılıklar yer alır.
Modül 4 - Diyetetik değerlendirme
Bu modül, IBS şüphesi veya teşhisi konmuş hastalarda FODMAP diyetine başlamadan önce yapılması gereken ilk diyetik değerlendirmeyi açıklamaktadır. Kapsanan konular arasında klinik değerlendirme (bağırsak ve gastrointestinal semptomlar, aile öyküsü, tıbbi geçmiş, araştırmalar ve kırmızı bayraklar dahil); diyet değerlendirmesi (lif, sıvı, FODMAP'ler ve bilinen veya şüphelenilen diyet tetikleyicileri dahil); potansiyel uyum sorunları ve egzersiz alışkanlıkları.
Modül 5 - Adım 1 düşük FODMAP diyeti ve pratik beceriler
Bu modül, Adım 1 düşük FODMAP diyetinin nasıl uygulanacağı hakkında pratik fikirler sunar.
Modül 6 - Adım 2 ve 3 - FODMAP yeniden giriş ve kişiselleştirme
Bu modül, FODMAP diyetinin yeniden giriş adımını tartışmaktadır. Kapsanan konular arasında FODMAP'ları yeniden tanıtmanın gerekçesi; yeniden giriş protokolünü destekleyen kanıtlar; farklı yeniden giriş yaklaşımları; Adım 2 ve 3'ü bireyselleştirme; uzun süreli bağırsak sağlığı için meydan okuma yanıtlarını ve diyeti yorumlama.
Modül 7 - Sorun Giderme
Bu modül, bir FODMAP diyetine kötü yanıt vermenin nedenlerini belirlemek için kullanılabilecek sorun giderme stratejilerini ve tedavi yanıtını iyileştirebilecek stratejileri tartışır. Kapsanan konular arasında uyum sorunları; zayıf bir yanıt için fizyolojik nedenler; dışarıda ve seyahat ederken yenen yiyecekleri göz önünde bulundurmak; diğer diyet tetikleyicilerinin rolü; belirli IBS semptomlarını yönetmek ve devam eden semptomlara katkıda bulunabilecek diğer komorbiditeleri yönetmek.
Modül 8 - Yardımcı tedaviler - psikolojik ve farmakolojik yaklaşımlar
Bu modül, IBS yönetimi için psikolojik ve farmakolojik tedavileri araştırmaktadır. Kapsanan konular arasında bağırsaklara yönelik bilişsel davranışçı terapi; stres yönetimi; probiyotik terapi ve farmakolojik tedaviler yer almaktadır.
Modül 9 - Yardımcı tedaviler - Diğer diyet yaklaşımları
Bu modül, IBS'li hastalarda bir FODMAP diyetine ek olarak kullanılabilecek / kullanılabilecek (veya yerine) kullanılabilecek diğer diyet tedavilerinin (hem kanıta dayalı hem de değil) rollerini araştırıyor. Kapsanan konular arasında lif modifikasyonu; glütensiz diyet; NICE kılavuzları diyeti; fruktoza glikoz ekleme; düşük fruktoz diyeti; kivi kullanımı; A1 ve A2 süt proteinlerinin rolleri; yağ, kafein, alkol ve gıda kimyasal kısıtlamasının yanı sıra.
Modül 10 - FODMAP diyetinin diğer uygulamaları
Bu modül, IBS'li çocuklar ve ergenler de dahil olmak üzere diğer popülasyonlara bir FODMAP diyetinin uygulanmasını açıklar; endometriozisli kadınlar; kolikli bebeklerin emziren annesi ve ince bağırsakta aşırı bakteri üreme şüphesi olan hastalar.